Att få sina romaner publicerade är svårt, som alla vet. Runt ett debutmanus på tusen blir antaget. Det är förstås inget rent lotteri det handlar om, där förläggare på måfå plockar ut den där lyckliga promillen, utan oddsen ser rimligtvis ännu sämre ut för den som skriver dåligt och något mindre usla för den som skriver bra (som Rebecka Edgren Aldén skriver om på sin blogg här http://edgrenalden.se/index.html ). Samtidigt tror jag aldrig oddsen blir sådär jättebra för den som skriver udda techno-fantasy (trots Rebeckas påstående att alla som är tillräckligt bra får ett traditionellt förlagskontrakt förr eller senare).

Mitt första manus, En Hjärna För Examen, har refuserats i två omgångar från de traditionella förlagen (skickade till alla jag kunde hitta som inte specifikt säger att de inte ger ut fantasy). Första gången jag skickade in tyckte jag förstås själv att manuset var toppen, men jag kan se i efterhand att det fanns mycket kvar att göra. Andra gången var manuset betydligt mera färdigt – nyligen har jag dock ändå putsat lite mera och gjort lite förbättringar som jag insåg kunde göras. Jag ska inte säga att jag i efterhand är glad att jag blev refuserad, för hade jag blivit antagen till något traditionellt förlag hade förstås manuset gått igenom en massa bearbetningar innan det slutligen gavs ut. Däremot är jag glad att jag inte lyssnade på de råd jag fick att egenpublicera. Man kan förstås själv hyra lektör, redaktör osv för bearbetning av manuset innan publicering, men jag har också lärt mig att det inte alltid är så lätt att veta vem som är bra inom dessa branscher.

Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att ge ut på ett hybridförlag, men ett seriöst sådant, inte någon egenutgivartjänst som påstår sig vara hybridförlag för att det låter bättre. Vi har ju ändå god ekonomi, och den kommer att bli löjligt god när Alexander avslutar sin utbildning och börjar jobba han också. Men vi får se.

Tills dess har jag börjat skriva noveller utöver romaner – fristående noveller som fortfarande utspelar sig Människor Mot Demoners universum. Jag har skickat in en novell redan till Simusdotters kommande skräck-antologi Umbra Mortis, en annan till NoHidings kommande antologi Sommarsjälar, och ska snart skicka en till Darkness kommande vampyr-tematiserade Den Röda Antologin. Nu är det bara att hålla tummarna för att jag kommer med!